Daar zijn we dan….

In 2007 was ik hier in Jomsom met een vliegtuigje. Nu gingen we hobbelen met een jeep. De weg is klaar, nou ja klaar…. Hij is er. Er zijn stukken perfect naar Zwitsers voorbeeld, er zijn delen waar nog hard gewerkt moet worden en er zijn landslides: in de monsoon zijn gewoon stukken weggeslagen. In goed zeven uur reden we van Pokhara naar Jomsom.

We zitten nu midden in de Himalaya tussen het Annapurna massief en de Daulaghiri. We zijn op drieduizend meter en de bergen om ons heen reiken tot ruim achtduizend meter. Indrukwekkend. Verder is het hier droog, heel droog. Het is als in een woestijn. De vorige keer waren we in mei. Er was veel meer sneeuw en de dorpjes hadden geïrrigeerd. Sommige stukken waren groen. Nu is het november. Veel minder sneeuw en het is herfst. De appel oogst is binnen. De rijst oogst in de iets hoger dan Pokhara gelegen delen nog aan de gang. Er worden hier veel appels verbouwd. We nemen wat mee terug naar Pokhara voor de hoteleigenaar daar. Hier hebben we wat gedroogde appels gekocht, zoals je die in de muesli aantreft. Heerlijk zijn die.

23 november 2023