Tarwe

Als je als doel hebt om van je eigen verbouwde tarwe een brood te bakken, dan kom je van alles tegen. Vorig jaar heb ik in april tarwe en rogge gezaaid. Het eerste zaaisel is opgegeten door de muizen. Die vinden tarwe heerlijk. Het tweede zaaisel heb ik afgedekt met plastic, totdat het ontkiemt was en als plantje verder ging. Voor de groei hebben muizen geen interesse. De tarwe ging bloeien en vlak na de bloei zag ik dat van binnenuit het veld de tarwe werd aangevreten. Ik dacht eerst door de vogels, maar dat bleek niet het geval. Het waren muizen die aan de aren beten waardoor de aar brak en ze bij de tarwe op de grond konden komen. Dat gebeurde direct na de bloei. Dus wachten op een volgroeide korrel deden ze niet. Kortom in 2018 heb ik geen oogst van de tarwe gehad.

Nu in 2019 hebben we speciaal anti ongedierte plastic gekocht. Daar is de wintertarwe eind 2018 onder ontkiemt. In de winter is de plant verder mooi groen gebleven. Nu in 2019 is de plant verder gaan groeien in het voorjaar en is de tarwe gaan bloeien. Ik heb er een kooi omheen gemaakt waar de muizen niet langs kunnen. En dat lukt wonderwel. De kooi noem ik Bagdad. In Bagdad heb je de ambassade wijk. Deze is helemaal omsingeld en iedereen die daar binnenkomt en er niet hoort, wordt er al dan niet levend uitgegooid. Dat geldt ook voor de muizen, die in mijn kooiconstructie binnen komen. Maar gelukkig tot nu toe zijn de muizen nog niet binnen geweest. Ik heb dus hoop, dat ik eindelijk dit jaar tarwe ga oogsten.

We gaan het zien.

Op 26 juni ziet de tuin er zo uit: