Coronacrisis (9) – R0 (nul)

R0 is waar we naar toe moeten met het Coronavirus. De R heeft iets van een herhaalfactor. Een wiskundige kan dit beter duiden. De nul is een getal. Bij de uitbraak van het virus was dit getal tussen de 2 en de 3. Van 2 wordt het 4 en van 4 wordt het 16 etc.. En van 3 wordt het 9 en van 9 wordt het aantal 81, etc. Dat gaat snel. Inmiddels zitten we onder de R1. Dat wil zeggen dat er nog steeds nieuwe besmettingen bij komen. Maar dat niet iedereen die nu besmet is iemand anders besmet. Bij R0 komen er geen nieuwe besmettingen bij.

Dat moet ik ook hebben in de tuin. Vorige week heb ik uitjes gepland. De helft is voor een latere plantdatum bewaard en in de kost gelegd…. Van elke ui is een stukje afgebeten. Dat betekent dat er muizen zijn geweest. Bij nadere inspectie bleek dat ze overal in de kist hun aanwezigheid lieten zien in allerlei vormen. Het kan niet anders dan de hele familie muis was aanwezig. De foto van de ravage bespaar ik jullie. Vanaf vandaag ben ik bezig om de muizen te bestrijden. Dat doe ik met bekende maatregelen. Gif mag niet in de tuin, dus dat doe ik niet. Vorig jaar heb ik tussen 15 mei en 12 augustus 57 muizen naar het bos gebracht. Een lekker hapje voor andere dieren. Ik raak ze niet aan en zeker nu na deze crisis niet meer….

Ik veronderstel dat het R getal bij muizen groter is dan R1. Dat betekent dat er niet steeds een gelijk aantal muizen bij komt, maar dat het aantal muizen exponentieel groeit. Ik doe bij de muizen ook aan #flattenthecurve. Niet door binnen te blijven, maar door ze op geordende wijze naar de overkant te brengen. Ik zal daarover verder geen verslag doen in dit blog. Hooguit zal ik ergens in augustus het aantal muizen melden en af en toe zal ik scheldend en tierend vertellen over de oogst die mislukt is. Er zijn ergere dingen. En: de tuin ligt er mooi bij.

Vandaag weer boodschappen gedaan voor een weekje. Vrijdag nog naar de markt en de bakker. Wat opvalt is hoe snel we leren. Ik vind dat we heel gedisciplineerd aan het werk zijn en ook boodschappen doen. Iedere neemt zijn verantwoordelijkheid. We hebben allemaal behoefte aan veiligheid en dat gaat boven de luxe dingen waar we in de regel over klagen. We klagen immers altijd over minder relevante dingen zoals het weer, dat slecht is, dat we in de file staan en dat we altijd in de verkeerde rij bij de kassa staan. Iedereen lijkt wel een beetje de tijd te nemen. Voor wie mij kent: Ik leer daar ook van.