Coronacrisis (7) – Venetië

Sinds het begin van de de crisis hou ik mijn eigen Excelletje bij met cijfers van aantallen geteste patiënten, ziekenhuisopnames, IC bedden, etc. De NOS is meestal exact in de weergave van de cijfers. Tot gisteravond. Op grond van de cijfers van vrijdag moest het aantal bezette IC bedden boven de 1.000 uitkomen op zaterdag. Zelfs bij een voorzichtige schatting. Onderstaand was het bericht van de NOS. We halen de doelen niet, dus veranderen we de cijfers. Het lijken wel pensioenen. De rente is te laag, dus veranderen we de rekenmethode.

Volgens de minister hebben we op 1 april voldoende IC bedden. Ik denk het niet. De afname in Brabant betreft een afname in het tempo van de groei. Er is nog steeds groei. We zitten in Brabant niet op de top. Elders in Nederland neemt de groei van het aantal patiënten nog toe. Onderstaande grafiek is gebaseerd op cijfers van het RIVM.

Het betreft hier alleen geregistreerde gevallen, terwijl huisartsen in Brabant aangeven, dat ook veel mensen thuis sterven die niet geregistreerd zijn.

Ik moet denken aan de film Death in Venice van Visconti. De gasten in Venetië krijgen niet te horen dat de cholera heerst omdat de autoriteiten bang zijn dat ze vertrekken en ook de inkomsten wegvloeien. In de stad, om de hotels heen, sterven mensen. Tot dat de cholera ook het hotel bereikt. Het is dramatisch. Je ziet in de film dat de perspectieven op de situatie constant wisselen. Dat is nu bij ons ook het geval. We zijn over twee / derde van de periode tot 6 april heen. We krijgen er nog minstens drie weken bij.

Mijn eigen perspectief verandert ook van dag tot dag en soms twee keer op een dag. Ik vond die boswachter van Natuurmonumenten overdreven, vorige week zondag. Zo meteen ga ik met wie ik ben naar het bos ons rondje langs de boom op de heide lopen. Maar alleen als er voldoende ruimte op de parkeerplaats is. Ik dacht van de week ook vaak dat het tij ging keren, bijvoorbeeld na de hoorzitting van de Tweede kamer met Jaap van Dissel van het RIVM. Ik twijfelde ook over de molen: kon het nu wel of niet met z’n tweeën op de stelling. Deze week wordt het spannend. Krijgen we Italiaanse toestanden of niet. Krijgen we het virus onder controle of voorlopig nog niet.

Ik vrees voor landen als de Verenigde Staten, Brazilië en Zuid Afrika. Misschien hebben ze het toch niet zo gek gedaan in China.

29 maart 2020