Doede Bleeker

De misthoorn van Starum! Wie kent hem niet? In de jaren 80 kreeg hij alle pleinen plat in Friesland met zijn hit Switsokken. Wanneer je een beetje meedanste dan kreeg je van zelf zweet in je sokken en niet alleen daar. Hij bezong zijn moeder die dementerend was in “Ferdwaald in de tiid” en riep op de rotzooi niet in het IJsselmeer te gooien en de Noorderdijk in Stavoren schoon te houden.

Deze zomer waren we nog in Stavoren. Met de boot vanuit Enkhuizen hebben we een mooi rondje langs het IJsselmeer gefietst, via Sneek en binnen door langs de meren weer terug naar Stavoren. De hele dag dacht ik aan Doede, aan het visje dat ik zou gaan eten bij zijn winkel. We moesten wel voor zes uur daar zijn. Lekkerder vis dan bij Doede kon je niet krijgen. Altijd vers. De laatste keer dat ik daar was, een jaar of wat geleden, stonden de mensen buiten. Zeilers. Allemaal zeilers van de bruine vloot. Doede was ook daar een begrip. Nu kwamen we er en was de winkel gesloten. Het zag er wat verlopen uit. Jammer. Zou Doede nog leven?

Vandaag kocht ik mijn visje bij “De Zilte Zeemeermin” in Arnhem. Op hun straatbord kwam ik de naam van Doede tegen. “Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin…”, stond op het bord. Was getekend: Doede Bleeker, Friesland. Ik spraak met de eigenaar en vertelde dat ik laatst nog bij Doede op de stoep stond en dat de zaak verlopen was. Doede bleek een jaar geleden te zijn overleden. Dat zocht ik op en vond onderstaande linkjes:

Leeuwarder krant
Omroep Fryslan

Doede is overleden op 18 maart 2018. Een mooi mens.

13 augustus 2020

(foto: De dijk bij Stavoren op 22 juli 2020)