Tarwe verwerken in 2020

Vorig jaar in september / oktober heb ik tarwe gezaaid. 250 gram van de molen en 250 gram wintertarwe van Vreeken’s zaden. Dat zaad van Vreeken is vergaan in de winter en dat van de molen is doorgegroeid naar volwaardige tarwe. Op de plaats van de wintertarwe heb ik zomer tarwe gezaaid en dat is ook opgekomen en volgroeid. het meest is geoogst, maar ik schat dat bijna 40% is vernietigd door de muizen. Inmiddels heb ik ruim 1 kg geoogst en daar ga ik meel van maken. Met de 500 gram van vorig jaar heb ik dus anderhalve kilo te malen. Hieronder een paar foto’s gedurende het proces.

Tarwe die ik heb gezaaid op de plek van de wintertarwe.
Rechts zie je de gezaaide tarwe, links de geoogste tarwe. De gezaaide tarwe ziet er veel droger en mooier uit qua vorm.
Oogsten van de tarwe
De tarwe ligt te drogen. Door de te vroege oogst i.v.m. de muizen moet het drogen.
De gedroogde tarwe wordt ontsteelt. Dat gebeurt professioneel door de combine. Hier met de hand.
Ontsteelde tarwe bestaande uit kaf en koren
Kaf en koren
Kaf en koren scheiden
Kaf en koren gescheiden. In het koren op de schaal zit nog kaf en koen aan elkaar vast. Dat moet er nog uit.
Anderhalve kilo tarwe. Dat gaan we nog malen.

18 augustus 2020