Einde Rutte? Helaas niet….

Afgelopen woensdag het Astra Zeneca vaccin ontvangen van de regering. Mensen om me heen, ouder en jonger, vragen zich af hoe ik dat zo heb weten te regelen. Ik zit in de categorie 60-65 jaar. Daarom dus.

Ik weet niet of je er blij van moet worden. Ik ben nu voor de tweede dag ziek en dat komt misschien ook wel van de politiek in Nederland. Het voelt alsof ik weer corona heb. Dezelfde verschijnselen. Echter van Rutte krijgt je op dit moment ook geen energie…. pffff.

Hoe gaat het nu verder in Den Haag? Eerst een verkenner… Wijffels, Wijers of Rinnooy Kan. De laatste is Eerste Kamerlid. Afstand tot de politiek? Wijers is echt niet acceptabel voor links. Te uitgesproken politiek. Wijffels had afgelopen zondag een goed verhaal in Buitenhof over de openheid in de politiek en over de vraagstukken, die belangrijk zijn met duurzaamheid als hoofdthema. De naam van Wijffels werd ook al genoemd in het debat door Kaag. Ik denk dat hij ook voor Omtzigt acceptabel is.

Op Twitter kom je, naast meuk, ook wel leuke dingen tegen. Ik zag de site economiediewerkt.nl. Daar kan ik me wel in vinden. Ik ben er nog niet uit of zij ook een standpunt hebben over kernenergie. Voor mij is dat niet acceptabel. Kijk naar Fukushima, Harrisburg en Tsjernobyl. Nu kun je zeggen: nieuwe centrales zijn veel veiliger. Echter het risico blijft en het afval ook. Bovendien gaat een discussie over kernenergie zoveel – politieke – energie kosten dat andere opties beter zijn. Wat ik zie is, dat deze club van weldenkende mensen de markt wil reguleren. Een soort gereguleerd kapitalisme met versterkte toezichthouders. Vanuit links komt steeds de idee, en dit idee heb ik altijd aangehangen bij gebrek aan beter, dat de overheid het moet regelen. Maar wanneer de markt het kan, dan mag het wat mij betreft. Het dient echter te gaan om de inhoud: De uitbuiting van de aarde moet stoppen, alle mensen hebben recht op leven, mensen die buiten de boot vallen, moeten weer aan boord gehesen worden. Bekijk dit filmpje.

Vooreerst is het echter nodig dat er nieuwe mensen in de politiek komen. Mijn vertrouwen in Rutte is na gisteren volledig te gronde. Ik steunde hem in de corona-aanpak, maar wat er gisteren gebeurde kan niet. Helaas kan Kaag niet over links en is in alle situaties de VVD nodig. En de VVD laat Rutte niet vallen.

Nu maar hopen dat er inhoudelijk voldoende kan worden binnen geharkt op het gebied van duurzaamheid. Wijffels als verkenner vind ik niet zo gek….

2 april 2021

Foto: Rutte afgelopen nacht. Foto ANP.