Verwarrende weken (2)

Verkiezingen gehad, stemmen geteld, uitslagen bekend…. Zo begon ik mijn vorige blog. Formatie begonnen, zou ik er nu aan toe kunnen voegen. Maar nee hoor. Formatie gestopt. Tot woensdag. Mijn partij heeft fors verloren bij de verkiezingen en de partij waar ik op gestemd heb, is gelijk gebleven. Ik hoop dat mijn stem er toe leidt dat de Kamervoorzitter mag blijven, hoewel ook zij deze week niet helemaal vrijuit ging.

Maar de afgang was toch wel compleet voor de winnaars van de verkiezingen. In meerdere tweets heb ik bijgedragen aan de discussie. Wat een beginnersfout van een ervaren iemand als Ollongren die integriteit in het openbaar bestuur benadrukt!! En Rutte die arrogant zegt dat niemand hierover uitleg gaat geven. Wat een janboel! Maar wat ik het ergste vind is, dat hij daar nog gelijk in krijgt ook.

Ik weet ook wel dat in alle organisaties en in alle politieke partijen dit soort processen plaatsvinden. Het praten over mensen en het op de juiste plek krijgen van mensen, zodat ze hun capaciteiten op de juiste plaats kunnen gebruiken. Meerdere malen heb ik aan een vlootschouw meegewerkt, waar de collega’s, afdelingen, mensen in de organisatie worden beoordeeld voor bepaalde functies. Of het nu de tuinvereniging is waar ik penningmeester ben of de organisatie waar ik toezichthouder was of gewoon tijdens een studiedag van een MT waar ik inzat: iedereen doet het op zijn tijd. Mensen beoordelen op een professionele manier om de juiste man of vrouw op de juiste plaats te krijgen. En vertel mij niet wat er gebeurd(e) tijdens borrels, bij het koffieapparaat en in het café op donderdagmiddag. Moest je voor de coronatijd maar eens op donderdagmiddag op het Plein gaan kijken tegen een uur of zes.

Ook GroenLinks gaat geen uitleg meer geven over de vraag waar het mis ging in de kandidatencommissie bij de benoeming van de nummer negen van de partij. Ik ben er vrij zeker van, dat deze keuze GroenLinks een zetel heeft gekost.

Ook het CDA geeft geen uitleg hoe het kan dat het dagen duurt voordat er steun voor Omtzigt door de partijtop wordt uitgesproken. Eigenlijk zijn ze hem liever kwijt dan rijk.

Dat de mevrouw die nieuw leiderschap moet brengen de afgelopen dagen volkomen stil was rond een blunder van haar vertrouweling, is onbegrijpelijk. Dat zij de woordvoering van haar opvatting overliet aan Rutte is wellicht een nog grotere beginnersfout van een gelouterd onderhandelaar.

Maar de arrogantie waarmee Rutte zegt dat niemand hierover uitleg gaat geven slaat echt alles. En hij krijgt nog gelijk ook. Voor komende woensdag worden de rijen gesloten. Ze gaan nog wel even oefenen met camera. Er is wel een bureau dat ze wil helpen voor € 3.480 per dagdeel. Er komt een Kamerdebat wat je nu al kunt uit tekenen. Ollongren gaat ernstig door het stof. Ze zal zeggen, dat ze een grove blunder heeft gemaakt. Dat de tekst op het briefje, niet alleen de tekst over Omtzigt, inventariserend was en door niemand is gesouffleerd en met niemand besproken. Jorritsma zal haar steunen en Rutte blijft gewoon buiten beeld. Hij zal de woordvoering laten doen door Sophie Hermans. En de tijd heelt alle wonden. Meerdere mensen worden hier, met mij, onpasselijk van. Wanneer ik zo met de mensen om me heen omging, zou ik allang (figuurlijk) op het kerkhof hebben gelegen, alleen al omdat ik me dood zou schamen.

Hoe het verder moet, ik weet het niet. Het liefst zou ik de Kamer per komende donderdag ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Of het daar beter van wordt weet ik niet. De VVD zou verliezen en Rutte zou vertrekken, maar Wappie rechts weer winnen. D66 zou verliezen en de kleine linkse partijen zouden wat kunnen herstellen. Wanneer Omtzigt mee zou doen met zijn eigen partij voor de rechtstaat zou er wellicht echt een verandering komen.

Was er dan niks goed deze week? Jawel!! Ik zag de laatste bijdrage van Bram van Ojik deze week aan het debat in de Kamer. Hij trok GroenLinks uit de vorige crisis. Zijn stem wordt node gemist, zowel in de partij als in de Kamer.

En ik zag ook dit filmpje van Hans van Mierlo bij Pauw en Witteman. Misschien moet Kaag daar ook nog eens naar kijken.

Op de achtergrond klinkt bij het schrijven van dit blog het album OK Computer van Radiohead.

27 maart 2021