Vliegschaamte

In mijn opvattingenschema past veel vliegen niet, net zo min als veel autorijden en veel plastic gebruiken. Een zekere sobere levensstijl hoort er op een aantal fronten wel bij. Maar goed, je leest het al: niet op alle fronten en niet overal en altijd. Ik hou ook wel van een beetje pragmatiek.

Morgen vlieg ik, samen met wie ik ben, naar Kathmandu. We blijven dik twee weken in Nepal en gaan daarna door naar een bruiloft in India, 150 kilometer verderop. We zijn ervoor uitgenodigd, dus twee weken lopen in Nepal is maar een klein ommetje. In 2019 hebben we fantastisch gelopen aan de oostkant van het Annapurna gebergte, Hier vind je een reisverslag. Je kunt de Thorung La pas over, maar dan moet je langer gaan en een tikkie jonger zijn. Wij redden dat niet op 4400 meter hoogte. Nu gaan we de westkant van de Annapurna’s doen. Langs de Gandaki rivier gaan we lopen en we hopen Kagbeni te halen en misschien, Jharkot. Een voorproefje vind je hier. En de foto boven hebben we gemaakt in 2007 toen we ook in die buurt zijn geweest.

Moet ik me verantwoorden voor dat vliegen? Helemaal niet. Mag ik dan nu minder commentaar hebben op de boeren, Shell en Schiphol? Vind ik wel een beetje lastig. Van Shell en Schiphol heb ik geen last. Bij die bedrijven moet nog zoveel gebeuren… Maar de goedwillende boeren, die voor hun bestaan knokken, daar moet ik misschien wel wat voorzichtig mee zijn. Gaan we dan niet stemmen op 22 november? Ja natuurlijk gaan we stemmen. Dat hebben we met een volmacht geregeld.

Hoe dan ook: we gaan en we zijn benieuwd hoe Nederland erbij ligt als we terug zijn.

Ik zal regelmatig verslag doen. Wil je dat lezen: Klik dan hier of op de tag Nepal2023.

16 november 2023