Europa, een beeld

Volgens mij is er niets zo ongedefinieerd als Europa. Je hebt de Europese Unie, de euro landen, de UEFA, de Raad van Europa, de organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE) en noem maar op. Geen van deze instituties heeft dezelfde samenstelling. Geografisch gedefinieerd bestaat Europa van de Atlantische Oceaan tot aan de Oeral in Rusland en van de Poolzee, tot aan de Middellandse Zee. Voor Afrika en Zuid Amerika is dat allemaal veel eenvoudiger.

Ik kom hierop door onze vakantie in Schotland. In 2011 was ik op Rhodos en in 2015 was ik met wie ik ben in de Algarve op het zuidwestelijkste puntje van Europa. En nu dus waren we in Schotland onder andere op het tot de Hebriden behorende Isle of Harris. Wat is hier het noordwestelijkste puntje? Het meest westelijkste of het meest noordelijkste?

En dan het noordoosten. Moet ik dan helemaal naar ergens naar midden Rusland, naar Nova Zembla of kan ik volstaan met een reis naar de Russisch Noorse grens bij Jakobselv? In 2012 was ik Sint Petersburg. Achteraf gezien was dat op het hoogtepunt van de toenadering van Europa met de toenmalige Sovjet Unie. We wilden alles samen doen. Rusland verkocht zijn gas en wij wilden het graag hebben. Zij kregen er veel geld voor en konden bouwen aan infrastructuur. Er was best veel vertrouwen in die tijd. Ik vond het geweldig om in de Hermitage te zijn. En toen Ry Cooder in 2009 in Carré speelde moest ik omlopen omdat Medvedev de Hermitage in Amsterdam opende samen met Koningin Beatrix. Het leek erop dat Europa één geheel zou worden. Het was allemaal gezichtsbedrog, weten we nu. Op de grens van het noordoostelijke puntje van Europa kom ik voorlopig niet. Daarom deze foto’s:

Zuidoost: De haven van Rhodos, Griekenland. Ik had ook kunnen kiezen voor een foto van Lindos. Ik vond oost hier belangrijker dan zuid.
Zuidwest: De rotsen nabij Pedra das Gaivotas, Portugal. Geen discussie mogelijk.
Noordwest: Isle of Harris, daar waar we niet verder konden in verband met het halen van de boot en de capaciteit van de batterijen van de fiets, Groot Brittannië.
Noordoost: Op de paleisbrug bij de Hermitage in Sint Petersburg naar het noordoosten gefotografeerd, Rusland.

Tenslotte, elke afbeelding is maar een beeld. Er staat meer niet op, dan er wel op staat.

23 juli 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *