Donkerrood

In de nabeschouwing gisteravond zag ik de rode kaarten van Nederland tegen Tsjechië op een rij. Dat was natuurlijk vanwege de rode kaart die Matthijs de Ligt kreeg in de wedstrijd van gisteren op het uitgestelde EK 2020. Wanneer je geel en rood door elkaar doet, krijg je oranje. De Ligt staat niet goed opgesteld, merkt dat en zet aan. Hij glijdt uit en de bal komt onder hem door. Laat hij de bal lopen, dan is de Tsjechische speler door en heeft een scoringskans. Hij kan nog altijd missen of stuiten op Stekelenburg. Echter, hij beroert de bal lichtjes met zijn hand zodat deze de andere kant op gaat. De scheids denkt dat de bal per ongeluk tegen zijn hand aankomt en geeft hem geel. Het levert de Tsjechen een mooie vrije trap op, net buiten de zestien. Maar het alziend oog, de Var, ziet de subtiele beweging van De Ligt en roept de scheids op om van geel rood te maken. Het is dus eigenlijk een soort oranje kaart. Je kunt er niks aan doen. Ook niet door je schuldbewust te tonen. De Ligt is een goede jongen in de problemen gebracht door zijn coach en zijn teamgenoten.

Never change a winning team. Je moet in de flow blijven. Experimenteren doe je maar in de voorbereiding.

Waarom moest Malen spelen in de derde groepswedstrijd? Omdat Depay en Wijnaldum dat wilden en dat voor de camera meldden. De coach gaat er in mee. Dom dom dom. Je moet het spelende team vertrouwen geven. Zeker wanneer het net een beetje goed gaat. Weghorst vond net zijn plaats en wordt alweer aan de kant gezet.

Een woensdag vrijgeven, vlak voor de belangrijkste wedstrijd. Rinus Michels liet in 74 de dames, al dan niet van de spelers, komen. Maar je blijft bij elkaar als team, ook al gaan ze via het raam ff de straat op. Kaarten, kaarten en nog eens kaarten. Daar leer je veel van elkaar en soms ook nog een beetje vertrouwen.

De dag voor de wedstrijd vliegen van 18 naar 35 graden. Daar moet het lichaam aan wennen. Het weer was echt anders De spelers waren loom en het was warm en vochtig. Je moet dus niet vlak voor de wedstrijd gaan vliegen. Je moet zodra je weet waar je speelt een hotel hebben in de buurt van waar je speelt en er naar toe. Je went aan de omstandigheden. Ik hoorde Wijnaldum klagen, dat hij niet verder kon. Een off day. De statistieken bewijzen dat vast: het aantal gelopen kilometers, het aantal foute passes, het aantal schoten op doel. Allemaal indicaties voor een off day. Met dank aan de bondscoach en zijn organisatie.

Voor Frank de Boer geen oranje kaart, maar een donkerrode. Zo’n kaart die Neeskens kreeg tegen Tsjechië in 1976, geloof ik. Een Tsjechische speler heeft de bal in de hoek bij de cornervlag en hij schiet niet erg op. Het duurt Neeskens te lang, de verlenging is aanstaande, en hij komt vanaf het centrum aansnellen en zorgt dat de speler met een onvervalste schaar zo met z’n snufferd in het gras duikelt en met de voeten door de lucht. Donkerrood. Willem van Hanegem is zo boos op de scheids dat hij bij de start van de verlenging verhaal gaat halen bij de scheids en niet wil aftrappen. Ook rood. 11 tegen 9. De Tsjechen winnen.

Deze krijgers maakten de meest verschrikkelijke overtredingen, maar ze gingen voor elkaar door het vuur. Van enig vuur heb ik gisteravond niets gezien.

Het wordt tijd dat ik bondscoach word.

28 juni 2021